Fumigacja to bardzo skuteczna metoda, pozwalająca na szybkie i dokładne dotarcie środkiem trującym w miejsca trudno dostępne. Ze względu na swoje wyjątkowe własności i znaczne możliwości adaptacji techniki fumigacyjnej, metoda ta często zapewnia skuteczne i ekonomiczne eliminowanie szkodników w takich warunkach, gdzie inne sposoby zwalczania są niemożliwe do zastosowania. Zgodnie z definicją fumigacja to zwalczanie szkodników za pomocą gazu/dymu (łac. fumigatus z fumigare – kadzić, dymić) – Likwidowanie (gryzoni, owadów) szkodników substancjami chemicznymi fumigantami, np. gazem, parą czy dymem. Najczęściej stosowanym fumigatorem jest fosforowodór.
Zdecydowanie największym atutem fumigacji jest jej wysoka skuteczność w procesie likwidacji oraz zwalczania szkodników, a dodatkowo należy wspomnieć, iż proces ten jest całkowicie neutralny dla materiału fumigowanego/odkażanego.
Procedury potrzebne w dokonywaniu zabiegów zwalczania szkodników żywności:
- doradztwo,
- zabezpieczenie i przygotowanie obiektu i towaru do gazowania,
- odpowiedni dobór fumigantu,
- nadzorowanie całego procesu gazowania,
- oddanie obiektu do eksploatacji i zwolnienie towarów do obrotu handlowego,
- dokumentowanie procesu fumigacji.
Miejsca i obiekty w których wykonujemy nasze usługi:
- Dezynsekcja drewna wyrobionego (obiekty zabytkowe i sakralne, zbiory muzealne, meble, skrzynie, itp.)
- Naczepy samochodowe, wagony kolejowe
- Silosy
- Produkty rolno-spożywcze
- Puste obiekty
- Trucie drewnojadów
- Fumigacja gleby
- Palety i europalety
- Zlecenia nietypowe
Jesteś zainteresowany ofertą fumigacji? Napisz do nas lub zadzwoń i zamów usługę.